• Flag for SV
  • Flag for EN
  • Flag for FI
  • Flag for Google Translate

Trainee - Åsa

Möt Åsa Westring - vår nya trainee.

Sedan den 10 januari har vi, genom Allmännyttans program, en trainee. Hon heter Åsa Westring och vi ska höra med henne vem hon är och vad som fick henne att söka programmet.

Hej Åsa! Välkommen till Kalixbo. Hur har dina första veckor här har varit?

Mina första veckor här har varit en blandad kompott. Det tekniska strulet som följde kapningen av Kalix Kommuns servrar, drabbade även Kalixbo så mina första veckor var på många sätt en analog introduktion till en digital verksamhet.

Som många andra så drabbas även Kalixbo av försenade och uteblivna leveranser. När jag började hade jag tillgång till ett kontor men inga möbler och ingen dator. Jag passade på att fräscha upp kontoret genom att måla en vägg och lägga in ett nytt golv. På en gång kändes det mer hemtrevligt och välkomnande.

 

Berätta lite om din bakgrund.

Jag är född och uppvuxen i Kalix och trivs väldigt bra här. Tidigt i mitt yrkesliv har jag arbetat inom vården men lämnade det bakom mig och utbildade mig till snickare. Jag gick från ett helt kvinnodominerat yrke, till en mansdominerat och kontrasterna var väldigt stora. Jag trivdes bra med båda mina tidigare yrkesval men har träffat på så många som har arbetat sönder sina kroppar efter många års slit. Både inom vården och inom byggindustrin. Det var en av anledningarna till att jag valde att söka in på en universitetsutbildning som heter Bygg och Anläggning på LTU. Min flickvän och min far hejade på mig för det är ett stort steg att ta att bli student när man är vuxen.

Vi som bor i Kalix har ju turen att Kalix Kommun subventionerar busskorten för de som studerar på LTU och väljer att bo kvar i kommunen. Det var en stor bidragande faktor som möjliggjorde min skolgång och för det är jag evigt tacksam.

 

Hur fick du höra om traineeprogrammet och hur kom det sig att du sökte?

Min tanke när jag gick utbildningen var först att jag skulle arbeta på kalkyl eller liknande inom byggbranschen men ju längre jag läste, desto mer kändes det som att jag vill hålla på med samhällsutveckling. Jag läste extrakurser inom samhällsbyggnad och ledarskap för att bredda min utbildning så mycket som möjligt.

När jag sedan såg annonsen som låg på platsbanken tänkte jag på en gång att den där tjänsten är som klippt och skuren för mig. Jag såg det som en stor fördel att det första året skulle vara ett trainee-år. Som snickare får man, som exempel, först börja som lärling för att sedan arbeta sig upp i grad. Det är rätt självklart att det tar ett tag att lära sig yrket man skall utföra och till det är trainee-tiden perfekt.  

 

Hur är traineeprogrammet upplagt?

Traineeprogrammet är upplagt i olika block där vi får lära oss grunden i de olika delarna av fastighetsbranschen. Allt från ledarskap och bemötande till ekonomi och fastighetsutveckling. Det här året består gruppen av mig samt 9 andra traineer från olika delar av Sverige. Vi ska träffas, både digitalt och fysiskt, några gånger under året för att utbyta erfarenheter, utföra grupparbeten och framförallt, för att lära och utvecklas oss tillsammans.

 

Vad ser du mest fram emot inom programmet?

Jag har i grunden ett stort intresse för ny teknik så jag ser verkligen fram emot att få lära mig mer om digitalisering och fastighetsutveckling. Det finns många nya spännande saker och lösningar på marknaden och det kommer att bli roligt att se hur dessa har implementerats hos andra fastighetsbolag.

 

Vad hade du för intryck och vad visste du om Kalixbo innan du kom hit?

Mitt intryck av Kalixbo har alltid varit bra. Innan jag flyttade till hus har jag bott i några lägenheter i Kalixbos regi och det har aldrig varit några problem. De få gånger vi behövde hjälp så fick vi den. Sedan har Kalixbo även sponsrat olika föreningar där jag tidigare var aktiv så Kalixbos logga har aldrig varit långt borta. Det är viktigt att ett så pass stort kommunalt bolag sponsrar aktiviteter och främjar rörelse.

 

Vad gör du på din fritid?

Jag har alltid varit aktiv. När jag var yngre spelade jag fotboll och innebandy men det har jag lagt på hyllan och ersatt det med att istället spendera min tid nere i Novas källare. Jag är en person som gillar liv och rörelse så jag går på Gympa och Zumba men ibland så smyger det sig även in något avslappnande YinYoga-pass. Omväxling förnöjer.

Vi har även tre chihuahuor (Algot, Ernst och Fisen), som kräver sin beskärda del av både gos och motion. De är väldigt enkla så dom får följa med på nästan allt vi gör. Allt ifrån grillutflykter till road trips eller strandhäng. Bättre och enklare hundar får man leta efter.

 

Vad tycker du är bäst med att bo i Kalix, eller Bredviken?

Det bästa med att bo här är nog närheten till det mesta. Här i Kalix har vi tillgång till det mesta. Vi har flera fina badställen, en underbar skärgård, ett fint och omväxlande skogslandskap, ett flertal affärer, många olika restauranger och framför allt ett väldigt rikt föreningsliv.

Det bästa med Bredviken är att det är så nära in till centrum men ändå är det som att bo på landet. Den fina, belysta gång- och cykelvägen som kommunen byggt förbi Bredviken är verkligen ett lyft. Närheten till skogen är också ett otroligt stort plus. Att kunna ta med sig en svampkniv och en påse när man går på promenad med hundarna, för att sedan komma hem med en massa god svamp att laga till middag, det ser jag som en otrolig bonus.

 

Om du skulle rekommendera något att göra, något att äta och något att besöka till en person som inte är från trakten, vad skulle du säga då?

Om man inte kommer från Kalix så tycker jag verkligen att man ska försöka uppleva naturen vi har att erbjuda. Vi har många lokala företag som erbjuder olika upplevelser både sommar som vinter. Allt från vinterbad, slädhundssafari och under sommartid kan man ta en guidad tur i vår skärgård.

Vi har många fina matställen i Kalix som alla är värda ett besök men jag måste verkligen slå ett slag för lunchen som serveras på Folkhögskolan. På kvällen brukar vi oftast besöka den nya kina-restaurangen Dong Yong (i gamla Vikingens lokaler) som har ett brett utbud, färska råvaror och en riktigt god sushi.

Platser som man som utomstående måste besöka är Vassholmen. En underbart vacker och tillgänglig ö mitt i Kalixälven. Under sommaren finns här även ett underbart café som är väl värt ett besök. Är man här under våren så måste man besöka Kamlunge för att se när de håvar sik i forsen. Ett annat fint utflyktsmål är Gölihatten som är tillgängligt både sommar som vinter.

 

Tack för pratstunden. Vi hoppas kunna få prata lite mer med dig lite längre fram i traineeprogrammet. Var är du på väg nu?

Tack själv! Vi kan absolut göra fler avstämningar när jag kommit en bit på vägen i trainee-utbildningen. Fastighetsbranschen är ett stort och brett område och det finns en hel del att lära sig, både praktiskt och teoretiskt och jag hoppas att trainee-året ger mig många nytta inblickar. Nu ska jag hänga på Bovärd Anders ut i en av våra fastigheter.