• Flag for SV
 • Flag for EN
 • Flag for FI
 • Flag for Google Translate

Coronaviruset

Hur skall jag agera och vad kan jag göra själv?

I Sverige precis som i stora delar av världen har denna nya virusform fått stor uppmärksamhet och mycket i nyheterna handlar om Corona; hur smittan sprider sig, vilka åtgärder som vidtagits på olika håll och hur man själv kan och bör agera för att undvika att bli smittad eller sprida smitta.

 

 1. Om boende i en lägenhet har milda symptom på luftvägsinfektion (såsom hosta, feber, snuva, halsont) kommer endast akuta fel hanteras i lägenheten.

Vid felanmälan samt vid inbokade möten kommer vi att fråga om dessa symptom, samt om resor till riskområden. Hyresgästerna har då ett moraliskt samhällsansvar att berätta om det är så. Svarar man ja kommer vår personal att avbryta besöket omgående, om ärendet inte är akut. Nytt fysiskt besök kommer att kunna bokas in tidigast efter 15 april, vi återkommer med besked till hyresgästerna.

 1. Har man hosta, feber, snuva eller halsont får man inte vistas i våra lokaler.

Bokade möten kommer att avbokas om någon i besökarens hushåll uppvisar symptom, och vi kommer i första hand hänvisa till fortsatt kontakt via e-post eller telefon

 1. Vi uppmanar alla våra hyresgäster att för tillfället inte anmäla icke-akuta fel.
 2. Vår personal kommer inte att beröra hyresgäster, exempelvis med handhälsning.

Vi kommer att hålla avstånd till hyresgäster vi möter på området. Vi uppmanar alla hyresgäster att göra likadant.

 

Dessa beslut gäller från och med 3 april och för närvarande till 31 maj. Åtgärderna och tiderna kan komma att ändras snabbt, vi informerar om ändringar på vår webbplats, www.kalixbo.se.

Vi tar vårt samhällsansvar för att minska en eventuell spridning till riskgrupper, samt för att minska risk för högt tryck på sjukvården – och vi behöver din hjälp i detta.

 

Kalixbo vill inte på något sätt bidra till ökad oro, men vi kan inte heller låtsas om att viruset inte finns. Än så länge finns ingen känd anledning för oss att ta till extrema försiktighetsåtgärder som att stänga vår kundmottagning eller hindra vår personal från att besöka hyresgästernas lägenheter för att åtgärda anmälda fel och problem. Däremot vill vi uppmana alla, både medarbetare på Kalixbo och hyresgäster, att:

 • Hålla sig informerade om utvecklingen
 • Följa rekommendationer från myndigheter och från Kalix kommun
 • Använda sunt förnuft och inte i onödan uppsöka eller delta i folksamlingar
 • Stanna hemma om du känner av förkylningsliknande sjukdomssymptom

Vi bryr oss om dig, dina grannar och våra medarbetare och ber dig därför att tänka på några olika saker:

 

 • Besök oss inte om du har några sjukdomssymptom
 • Om du eller någon i din familj är sjuk – gör bara akuta felanmälningar. Vi vill inte riskera att våra medarbetare för smittan vidare eller blir sjuka i onödan

 

Om du ändå behöver kontakta Kalixbo, ring oss på något av följande nummer eller maila oss:

 • Felanmälan 0923-16080 (måndag-fredag kl 7.30-9.30)
 • Felanmälan e-post: felanmalan@kalixbo.se
 • Kundtjänst 0923-16080 (måndag-fredag kl 9.30-15.30)
 • Kundtjänst e-post: info@kalixbo.se

Tänk på att svarstiderna kan vara något längre än normalt.

 

Så gör du för att undvika smittspridning

Tvätta händerna ofta och noggrant med tvål och vatten. Du kan använda handsprit om du inte har tillgång till tvål och vatten.

Stanna hemma och vila om du har feber eller känner dig sjuk.

Hosta eller nys i armvecket.

Använd pappersnäsdukar för engångsbruk om du behöver snyta dig.

Håll gärna ett visst avstånd till andra och undvik att ta i hand. Det gäller särskilt om du behöver nysa eller hosta.

Undvik att röra vid ansiktet eller ögonen.

(Källa: 1177)

 

För ytterligare information:

Folkhälsomyndigheten

Nationellt är Folkhälsomyndigheten ansvarig för frågor som rör smittskydd. På deras webbplats finns alltid den senaste informationen om viruset och smittspridning samt frågor och svar på en mängd olika frågor om covid-19.

Här hittar du även information på flera olika språk.

Region Norrbotten

Regionalt är Smittskyddsenheten inom Region Norrbotten ansvarig för smittskyddsfrågor. Region Norrbotten har god beredskap för att kunna hantera eventuella fall i länet

 

Telefonnummer 1177

Vid misstanke om symptom (hosta, andningssvårigheter och feber) efter resa i områden där covid-19 sprids, stanna hemma och RING 1177. Ytterligare information finns på hemsidan för Vårdguiden 1177.

 

Telefonnummer 113 13

Du som inte uppvisar några symptom men ändå känner dig orolig kan alltid ringa 113 13, för svar på har allmänna frågor om covid-19 och om hur myndigheterna hanterar situationen.